Брюн

   Брюн, или Бърно, е чешки град и археологичен комплекс, където са открити скелетни останки от Горен Палеолит. Черепните типове от там носят името на археологическия пласт. Тези черепи принадлежат към основния авригнасид/капелид вариант на човекът от Горен Палеолит. Така че Брюн се категоризира като кроманьонски расов тип.

  Брюн е предимно нередуциран, долихо- до мезокефал и доста депигментиран кроманьонски расов тип. Изключително близък е с фалския тип, като двата се различават по много малко характеристики. Отличителните „ирландски” черти, които характеризират западния Брюн до известна степен припомнят на скандинавския кроманьонски клон.
   Подобно на фалския тип, Брюн са високи, с широки рамене, дълги глави, с големи кости и тежка мускулатура. В несмесена форма този тип лесно може да бъде разграничен от другите местни варианти в Ирландия, такива като по-ниският, по-грациозен и по-лептоморфен келтски нордид, с който обитават един и същи хабитат.
   Съвременните Брюн жители на западна Ирландия са мезокефални, до суб-брахикефални, докато техните източни събратя от Скандинавия са типично долихокефални. Формата на прародителският  кроманьонски череп е била чисто долихокефална (черепен индекс 70-72). Един от вариантите за присъствието на брахикефални черти сред западния Брюн е смесване с Бореби или местен процес на брахикефализация.
  От източния Брюн (източен кроманоид) произлиза и курганският нордически тип. Курганът в най-общи линии представлява редуциран и грациализиран източен Брюн. Едни от най характерните „кургански” черти, като изпъкналата брадичка, високия черепен свод и екстремната дължина на черепа (над 200 мм) са наследени именно от Брюн.
  По-късно курганският тип и Брюн създават Курганската култура, от която произхождат всички индо-европейски народи. Източния Брюн участва и в арийското нашествие в Иранското плато, Индия, и Централна и Източна Азия. Но разбира се курганския тип бил доста по-разпространен сред ранните арийци (90% кургански тип към 10% източен Брюн).
   По ирония на съдбата при мащабната си инвазия към Северна Европа към 2500 г. пр. Хр. курганите едва не унищожават кроманьонски си прародител. Те масово избиват и асимилират хората принадлежащи към расов тип Брюн. Голяма част от съвременните нордически типове, такива като Трьондер, англо-саксонския тип и източния нордид (познат още и като скитски или ирански нордид) имат примес от Брюн.
    Челото на Брюн е високо и широко (признак за висока интелигентност), а лицето е широко и ортогнатно. Лицевия индекс при западния Брюн е юрипросопик до мезопросопик (късо до средно лице), а при източния Брюн- лептопросопик (дълго лице). Ширината при скулите е голяма, долната челюст дълбока и широка (обикновено не толкова широка както при фалския тип), а брадичката е изпъкнала с типичната цепка по средата.
   Подобно на другите кроманьонски типове, мъжките лицеви черти могат да бъдат доста грубовати, често с изключително изпъкнали надочнични дъги и дълбока челюст. Нивото на сексуалният диморфизъм е високо, но кореспондиращата грубоватост при жените обикновено не се наблюдава.    Подобно на жените Бореби, жените Брюн имат по-широки кости и по-големи гърди от всички други европейки.
   Носът при Брюн е умерено дълъг, мезорине до лепторине, с прав профил, но и със значително малцинство от вдлъбнат профил. Върхът на носа понякога е дебел, и често обърнат. Устата е голяма, докато устните са умерено дебели и леко извити. Горната устна има тенденция към по-голяма дължина и изпъкналост.
  Кожата, покрита с лунички, е много светла. Косата е кестенява и вълниста, но и често рижава (ирландския Брюн е пословичен с високата си честота на червена коса). Къдравата коса изглежда също е „ирландска” характеристика. При източния Брюн луничките и рижавата коса не са особено разпространени. В повечето случаи Брюн има светло-смесени или сини очи.
  Графства Корк и Кери в западна Ирландия имат най-голямата концентрация на расов тип Брюн в света. Около 40% от ирландското население принадлежи към него.
  Ирландският брюнски тип е важен елемент и сред исландското население, което притежава преобладаващо кроманьонски черти, привнесени и от смесеният с Брюн норвежки тип Трондер, с произход от викингите.
    Брюно-подобно население е представено и в германските селища във Фризия (Холандия) и Северозападна Германия, където е смесено с Халщатския нордически тип, свързан с англо-саксонския тип. 
  Тези смесени черти играят важна роля и определят съвременната расова ситуация в Англия. Чрез британските и ирландските заселници Брюн е пренесен и в Северна Америка (бившият президентът на САЩ Джон Кенеди е бил от расов тип Брюн), Австралия и Нова Зеландия.

Разпространение на расов тип Брюн в Европа

Страна

Дял от населението (в %)

Ирландия

40

Англия

15

Исландия

15

Шотландия

10

Швеция

5-10

Норвегия

5-10

 
Примери за източен Брюн:
alt
 
alt
 
Примери за западен Брюн:
 
alt
 
alt
 
alt