Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Фотографски  услуги:
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Глобалното затопляне ли е мит или истина?

 
Всички говорят за глобално затопляне. По-скоро всички говорят за шведската ученичка Грета Тунберг , която най-накрая привлече нужното внимание към този проблем. Междувременно Медуза отговаря на неудобни въпроси относно глобалното затопляне: съществува ли изобщо и ще бъде ли Русия по-добра или по-лоша от него.
 

 

Съществува ли глобално затопляне?

Накратко. Има. Просто погледнете данните.
Глобалното затопляне е забележим факт, не зависи от мнението на учени или политици. Просто погледнете динамиката на средната годишна температура на планетата. Тези данни са достъпни в най-малко три източника: на  уебсайта на Националната администрация за океана и атмосфера на САЩ, на  уебсайта на Университета в Източна Англия и на уебсайта на Института за космически изследвания Годард, член на НАСА. Там можете да намерите например сурови данни за отделните метеорологични станции или можете да ги изтеглите в един голям архив , независимо да анализирате и да направите свои собствени заключения.
 
Затоплянето е видимо не само чрез директни измервания на температурата на повърхностния въздух, но косвените данни също свидетелстват за това. Например, това се вижда ясно от  увеличението на морското равнище , което е записано в няколко независими линии за наблюдение. Повишаването на нивото се дължи предимно на простото термично разширение на водата - като всяко вещество, тя се разширява при нагряване, което в глобален мащаб води до повишаване на нивото на океана. Има много други данни от измерванията: намаляващата площ от сняг и морски лед в Арктика, топящи се ледници и други. Всичко това е важно за климатолозите, но самият факт на затопляне е видим от прости измервания на метеорологичните станции.  
 

И колко по-топло е сега от обикновено?

Накратко. Около един градус по Целзий.
Климатолозите обикновено приемат средната глобална температура през 20-ти век или в пред-индустриалния период (1850-1900) като нулева марка, но тези стойности са почти еднакви. Тя е около +14 градуса по Целзий. Между другото, това е 32 (а сега вече 33) градуса повече, отколкото би било, ако нямаше парникови газове и атмосфера изобщо около Земята. 
 
Много или малко? В последното голямо доклада на IPCC става въпрос за сравняване на двата сценария от изменението на климата. В първия случай температурата се повишава още половин градус - до +1,5 над нивото от преди индустрията, във втория - още една степен, до +2. Това изглежда е малка разлика, но според доклада има огромни последици за полярните региони, морските екосистеми, честотата на наводненията и т.н.
 
Климатът постоянно се променя. Какво е необичайно при някакво редовно затопляне?
Накратко. Не абсолютните температурни стойности са уникални, но скоростта на техните промени.
Климатът наистина постоянно се променя. И за 4,5 милиарда години от съществуването на Земята беше много по-топло и много по-студено, отколкото сега. Въпреки това, дори ако съберете всички налични стойности на глобалната температура в една времева линия , можете да видите, че темпът на растеж никога не е бил толкова висок. 
 
Разбира се, данните за далечното минало на планетата не са толкова точни, колкото съвременните измервания, така че теоретично бихме могли да пропуснем някои краткосрочни скокове на температурата. Въпреки това, поне през последните половин милион години, нищо подобно не се е случило и няма причина да се смята, че подобни скокове са се случвали и преди.
 

Какво е правилно: затопляне или изменение на климата?

Накратко. Най-правилното е „бързите климатични промени“.
Настоящото изменение на климата се отличава преди всичко със своята антропогенна природа и бързина, а не от посоката. В историята на климата има много „глобални затопляния“. Освен това, въпреки че почти навсякъде на планетата средната температура се повишава, има поне един малък регион в Северния Атлантически океан, където общото затопляне е придружено от локално понижение на температурата. Това се дължи на забавяне на Голфстрийма и съответно намаляване на топлопредаването. Следователно „бързите промени в климата“ ще бъдат най-правилното понятие.
 
От друга страна, това определение може да звучи твърде академично. Например британският вестник The Guardian от май тази година реши да промени редакционния си наръчник за стил и да напише „глобално затопляне“ вместо „глобално затопляне“ и „климатична криза“ вместо „изменение на климата“, аргументирайки това традиционните термини звучи "твърде пасивно."

Най-нови

Най-четени