Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Майстори за вашият дом

https://remontibg.eu/

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Намери работа в тази платформа
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград
 
Кемпери под наем в София
 
Виртуален асистент
 
 
Огнено шоу за сватби и събития

https://www.ognenoshow.com/

Машинно пране на килими

https://www.citycleanbg.eu/

Домашно приготвени сапуни

https://daminaturals.eu/

Гипсокартон, шпакловка и боя

Гипсокартон.com

Пътна помощ

Сити Дентал Студио Благоевград

https://www.citydentalstudio.com/

Възстановяване на ДДС от ЕС

https://www.dds-to.com/

 

ИЗПОЛЗВАЙ КОД: NAUCHENSVIAT
И ВЗЕМИ ОТСТЪПКА ОТ 30ЛВ.
Ученето на чужди езици вече е лесно

с езикова школа Бонита!

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Вашият виртуален асистент

   

Научи повече за това как можеш да получиш помощ онлайн

Кемпер под наем от София

кемпер под наем от София

Методи за пречистване на отпадъчните води

Отпадъчните води се получават в резултат на дейността на промишлени,селскостопански и комунално-битови обекти. Получават се и от валежите, които преминават през замърсен въздух , улиците, промишлените площадки и т.н. като увличат и разтварят различни замърсители (вредни вещества). Във водите има голям брои примеси, които са в различно дисперсно състояние-емулсии, суспензии, колоидни молекули, йонни разтвори.

Технологията за пречистване е в пряка зависимост от състава и количеството на отпадъчните води. В случаите когато в тях се съдържат ценни суровини те трябва да бъдат извлечени по най-подходящ начин и оползотворени. Когато такива липсват технологията се свежда до такава обработка,че те да се иградят до безвреднин вещества.
Методите за пречистване на отпадъчните води са много, но по-съществено приложение имат следните: механични, химични, физико-химични, термични, биологични и др.
1. Механични методи- чрез тях се отделят твърдите, разтворими вещества  и предмети. За тази цел се използват мрежи, решетки, филтри различни сита, утаители и др. Ефективността на тези методи е между 50-70%.
2. Химични методи- предлагат се в случайте когато се налага да се отстранят разтворени вещества в отпадъчните води. В замърсените води се поставят различни реагенти, които влизат в заимодействие чрез различни реакции с примесите. Краиният продукт са нетоксични или малко токсични вещества или окислени примеси.
3. Най-често използваните химични реакции са окисляване и  неутрализация. Окисляването най-често се извършва с кислороден диоксид  или активен хлор. Ефективността на тези методи е между 80-90%.     
4. Физико-химични методи- използват се при пречистване на отпадъчните води със суспензии, елмусии  или при разтворени органични и неорганични вещества. Тук се отнасят –колагулации,флотация,флоакулация,адсорбция,екстракция,йонообмен, ултрафилтрация, дестилация, кристализация , електролиза , изпарение и др. Ефективността на тези методи е между 90-95%.
5. Биологични методи- те най-често се използват за пречистване на замърсени с органични примеси (вещества) отпадъчни води. През последните няколко десетилетия на миналия век и малко преди това, за биологично пречистване постепенно започват да се прилагат различни конструкции на въртящи се биодискове. Те се потапят в замърсената вода, въртят се бавно, като през определен интервал повърхностната част на дисковете са в контакт със замърсената вода, а след това –във въздуха.
Пречистването се осъществява от активната биомаса от микробиоорганизми, които се развиват по повърхността на диска. Органичните примеси под действието на кислорода и микроорганизмите се разграждат. В същото време се натрупва голямо количество биомаса, която периодично се отстранява от дисковете и повърхността. Събраният концентрат се депонира на определени за целта места като се обезврежда по анаеробен начин, т.е в анаеробни условия. Биологичните методи намират широко приложение за пречистване в малки населени места, къмпинги, животновъдни ферми, почивни домове и др.
При деструктивните процеси замърсяващите вредни вещества се превръщат в неотоксични безвредни продукти.
          Методът за технология се избира в зависимост от следните фактори:
Санитарни и технологични изисквания за качеството пречистените води в съответствие с приетите стандарти.
За какви цели ще се използват пречистените води.
Количество и степен на замърсеност на отпадъчните води.
Ефективност на процеса на пречистване.
Конкретни условия на мястото определено за инсталиране на пречиствателното съоръжение.
 

Най-нови

 

Океанска приказкаще Ви потопи в магията на най-ароматното съкровище на света

Как едно бездомно коте става причина писателят Владимир Н. Караджов да започне работа върху втората си книга? Кое е най-ароматното съкровище на света и как е достигнало до нас?

 ПОРЪЧАЙ ПРЕЗ ХЕЛИКОН!

След двегодишна изследователска и писателска работа любопитната история вече очаква своите откриватели. 

Авторът ни поднася своята нова, по-задълбочена и подробна географска приказка, с напълно достоверна научна фактология и все пак, плод на неговата фантазия. Това е и първата приказка в света с научен консултант – доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите. Като добавка книгата има и страхотни цветни илюстрации от Биляна Караджова.

Историята се базира на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на един близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на експанзията на огромно съкровище – един от най-любимите продукти на хората по света, най-популярният и един от най-скъпите, дори и днес. Малобройно индианско племе е единственото в света, което притежава екзотичната стока от незапомнении времена, без да подозира на какво дължи тази чест.  Мнозина се провалят в опитите си да разрешат проблема – професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. Накрая световната загадка бива победена от едно дете.

“Океанска приказка” ни разкрива какво се ражда от неразривната връзка между Космоса и Океана. Тя ни среща с героите Канео и Едмънд — две момчета от различни епохи, но с една мечта — да опазят тяхното откритие и да споделят магията му с нас. Книгата е истинско пътешествие във времето — към непознати земи и смели мечти. Героите на автора ни учат за пореден път да вярваме в себе си и да следваме пътя, по който сме тръгнали. Едмънд и Канео оставят следа, която целият свят познава днес. И не само — всички ние можем да усетим и да се насладим на съкровището, което те са съхранили.

 

Поръчай през Хеликон!

 

Заглавие: Океанска приказка

Автор:Владимир Н. Караджов

Страници: 330

Тегло: 510 г.

Дата на издаване: януари 2021

Издател: Фабер

ISBN: 9786190012030

Цена: 20 лв.

Най-четени

Вземи сега с 20% отстъпка , само до 08.12.2020г.
 
Как да се предпазим от вируси?
✔️ Намалете стреса, той отслабва имунитета.
 
✔️ Пийте повече течности-вода с лимон, билков чай.
 
✔️ Снабдете се с нутриенти. В нутримакс,  нутриентите са на макс!
 
✔️ Ефективен при бронхит, астма, пневмония.