Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

 

ОРИГИНАЛНИ МАРАТОНКИ

    ОРИГИНАЛНИ МАРАТОНКИ

Наши партньори:

Майстори за вашият дом

https://remontibg.eu/

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Счетоводни услуги в София

 
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Намери работа в тази платформа
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград
https://trigradkristal.com/
 
Виртуален асистент
 
 
Машинно пране на килими

https://www.citycleanbg.eu/

Домашно приготвени сапуни

https://daminaturals.eu/

Сватбен фотограф

Сватбен фотограф в София

Пътна помощ в София

Пътна помощ

Сити Дентал Студио Благоевград

https://www.citydentalstudio.com/

Възстановяване на ДДС от ЕС

https://www.dds-to.com/

 

ИЗПОЛЗВАЙ КОД: NAUCHENSVIAT
И ВЗЕМИ ОТСТЪПКА ОТ 30ЛВ.
Ученето на чужди езици вече е лесно

с езикова школа Бонита!

 

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Вашият виртуален асистент

   

Научи повече за това как можеш да получиш помощ онлайн

Кемпер под наем от София

кемпер под наем от София  - Кемпери под наем 

- Български език за чужденци,

                                                                         частни уроци по Български и математика

 

Антарктида и Антарктика

 

Антарктида и Антарктика

 

1. Географско положение, големина и хоризонтално разчленение на континента Антарктида

- заема пространството около Южния полюс и влиза в южнополярната област, наричана Антарктика- като антипод /противоположност/ на Арктика. Големината на континента, заедно с островите и шелфовите ледници е 13 924 000 км  /шелфовите ледници заемат 900 000 км  /. Заобиколен е от трите океана/ Тихи, Индийски и Атлантически/ и това непрекъснато водно пространство около континента понякога се именува Южен океан. От него най-дълбоко в континента, се вливат заливите Море Уедъл от Атлантическия океан и Море Рос от Тихия океан и разделят Антарктида на 2 основни части: Източна Антарктида /71% от площта/ и Западна Антарктида /29%/, където най-добре изразен е Антарктическият полуостров, простиращ се на север до 63°ю.ш. на разстояние 1000км от Южна Америка /протока Дрейк/. От прилежащите острови най-големи са Земя Александър Шарко в Тихия океан западно от Антарктичния п-в и островите Рузвелт и Рос в. Море Рос. Източна Антарктида има по-слабо разчленена брегова линия.
2.Морфоструктури изграждащи сушата на континента - платформени структури изграждат източната по-голяма и по-слабо разчленена част на континента/Антарктическа платформа - част от Гондвана/,а гънкови структури - по-малката и по-силно разчленената западна част, като двата типа морфоструктури ясно са отделени чрез разломна зона, в която има и действащи вулкани - Еребус/4055м/ и Терор /3240м/. Платформата е изградена от докамбрийска кристалинна основа, покрита с палеозойски и мезозойски пластове, силно разломена на хорстове и грабени, с внедрени интрузивни тела, с лавови покривки и вулкански конуси и крие разнообразни полезни изкопаеми: черни въглища, железни руди, манган, злато, уранови руди. Гънковите структури са младоцагънати и представляват тектонска връзка между Андите в Южна Америка и Южните Алпи в Нова Зеландия - в тях разкриват медни, железни, оловно-цинкови руди.
3.Особености на релефа - формиран е от основните морфоструктури и откриващия ги леден щит /свободни от лед са само 5%/, който е дебел на меса над 3000м /максимална измерена дебелина 4267м/ и образува обширни ледени плата, разделени от също така   обширни плоски понижения или широки "долини" – най-високо ледено плато е Съветското плато /4000м, с дебелина на леда 1000 м/ и платото Вегенер /подобна височина/. Към периферията височината на ледената броня постепенно намалява до 1000м на около 50км от бреговете и завършва с доста стръмен склон към оградните океани. Над ледената повърхност на места се издигат чернеещи се остри върхове и гребени - особено по западната ограда на Море Рос в Земя Виктория /над 4500м/и в масива Винсън от планината Сентинел с най-високия връх в целия континент Ълмър /5140м/.Средна височина на континента: е 2350м . Предполага се, че заледяването на Антарктида е започнало преди плейстоцена /през плиоцена/ и въпреки междуледниковите епохи през плейстоцена било непрекъснато. Обемът на ледовете се определя на 25-30млн.км /90% от масата на всички съвременни ледници.От ледената покривка на Антарктида се отломяват огромни айсберги /до 150-200км/ и като платовидни ледени планини отнасят от теченията на север до 50   ю.ш. /главна опасност за корабоплаването особено при мъгливо време/. При внезапно стопяване на ледниците на Антарктида нивото на Световния океан би се покачило с около 60м.
 
4. Климат - главни климатични фактори са: околополюсното положение на Антарктида, неговата голяма височина, постоянната ледена и снежна покривка влиянието на оградните океани с опасващото континента студено Западно ветрово течение. Тук се намира полюсът на студа на Земята - в ст.Восток /височина 3420м/ е измерена най-ниската средна годишна температура на земното кълбс -57°С, най-ниската абсолютна минимална температура -89,5°,а абсолютният максимум в тази станция е -13,6°. На Южния полюс в станция на САЩ /2800м/ екстремн минимум е -80,6°C, а екстремният максимум е дори -11 - -12°. Валежите са малки - ср.год.200мм от сняг, като снеготопене се наблюдава само по крайбрежията по време на продължителния полярен ден. Духат чести силни ветрове /от 30 до 90м/сек.
5.Води на сушата - с ледената си покривка Антарктида е огромен воден резервоар на Земното кълбо. Приходът на лед макар и от малките валежи /поради почти пълна липса на изпарение при изключително ниските температури/ компенсира разхода от откъсването на огромните ледени блокове и обемът на ледените маси се запазва почти постоянен. Около континента през полярната зима се образуват плътно споени ледени полета /паков лед/, а движението на напукания лед причинява образуването на ледени хълмове /тороси/. През краткотрайното южно лято /декември-февруари/ ледените полета се напукват и се откриват протоци и канали, по които корабите достигат до континенталната суша.
6.Растителност - изключително оскъдна и Антарктида може да се определи като биологична пустиня. Само по крайбрежията са разпространени мъхове, лишеи, водорасли.Сушевата подложка под ледения щит обаче крие отпечатъци разнообразна растителност през минали геоложки епохи - разкриват се фосили от папрати, иглолистни и широколистни дървета, които по видовия си състав и оказват близост с Неотропичната в Южна Америка, Капската в най-южната част на Африка и Австралийската флористична област.
7. Животински свят- само по крайбрежията и близките острови, а вътрешността на континента е същинска ледена пустиня. Околоантарктичните води на океаните се обитават от сравнително беден на видове разнообразен животински свят, но богат по количество на популациите от един вид - главно китове : синият кит/достига до 30м дължина и 130 тона тегло/, зъбатият кит, наричан шалот /гмурка се до 1000м дълбочина на лов за калмари/; едри делфини-косатки; риби; калмари; богат планктон /микроорганизми и рачета/. По крайбрежията - стада тюлени: тюленът уедъл, тюленът рос, тюленът ракояд /най-често срещан/, ушатият тюлен котик;. морски лъвове; морски леопарди.а най-голям морският слон /дължина 5м и тегло 2,5тона/. Ендемични за Антарктида са пингвините: императорски пингвин - с най-големи размери /115см височина и 50кг тегло/, пингвин адели /по-широко разпространен - до 60см височина/, кралски пингвин. Пингвините не могат да летят, но са отлични плувци и гмурци. От летящите птици по крайбрежията се срещат морски птици-буревестници /6 вида/най голям е гигантският буревестник и албатросът /3м с разперени криле/.
 

Най-нови

 

Океанска приказкаще Ви потопи в магията на най-ароматното съкровище на света

Как едно бездомно коте става причина писателят Владимир Н. Караджов да започне работа върху втората си книга? Кое е най-ароматното съкровище на света и как е достигнало до нас?

 ПОРЪЧАЙ ПРЕЗ ХЕЛИКОН!

След двегодишна изследователска и писателска работа любопитната история вече очаква своите откриватели. 

Авторът ни поднася своята нова, по-задълбочена и подробна географска приказка, с напълно достоверна научна фактология и все пак, плод на неговата фантазия. Това е и първата приказка в света с научен консултант – доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите. Като добавка книгата има и страхотни цветни илюстрации от Биляна Караджова.

Историята се базира на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на един близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на експанзията на огромно съкровище – един от най-любимите продукти на хората по света, най-популярният и един от най-скъпите, дори и днес. Малобройно индианско племе е единственото в света, което притежава екзотичната стока от незапомнении времена, без да подозира на какво дължи тази чест.  Мнозина се провалят в опитите си да разрешат проблема – професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. Накрая световната загадка бива победена от едно дете.

“Океанска приказка” ни разкрива какво се ражда от неразривната връзка между Космоса и Океана. Тя ни среща с героите Канео и Едмънд — две момчета от различни епохи, но с една мечта — да опазят тяхното откритие и да споделят магията му с нас. Книгата е истинско пътешествие във времето — към непознати земи и смели мечти. Героите на автора ни учат за пореден път да вярваме в себе си и да следваме пътя, по който сме тръгнали. Едмънд и Канео оставят следа, която целият свят познава днес. И не само — всички ние можем да усетим и да се насладим на съкровището, което те са съхранили.

 

Поръчай през Хеликон!

 

Заглавие: Океанска приказка

Автор:Владимир Н. Караджов

Страници: 330

Тегло: 510 г.

Дата на издаване: януари 2021

Издател: Фабер

ISBN: 9786190012030

Цена: 20 лв.

Най-четени

Вземи сега с 20% отстъпка , само до 08.12.2020г.
 
Как да се предпазим от вируси?
✔️ Намалете стреса, той отслабва имунитета.
 
✔️ Пийте повече течности-вода с лимон, билков чай.
 
✔️ Снабдете се с нутриенти. В нутримакс,  нутриентите са на макс!
 
✔️ Ефективен при бронхит, астма, пневмония.