Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Фотографски  услуги:
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград

Огнено шоу за сватби и събития

https://www.ognenoshow.com/

https://www.citycleanbg.eu/

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Атмосферно налягане

 

Въздухът обгръщащ земното кълбо и разположен във височина оказва постоянен натиск върху неговата повърхност. Това явление може да се представи като вертикален стълб с напречно сечение и тегло равно на височината на този стълб от нивото на всяка точка по земната повърхност, до горната граница на атмосферата. Атмосферното налягане е един от най-важните метеорологични елементи. Неговото съществуване е доказано през XVII век от флорентинският учен Еванджелиста Торичели. През 1643 година той провежда знаменитият си опит с тръба напълнена с живак и потопена в чаша. Част от живака се излял в чашата, но по голямата част от него останал в тръбата, като височината на живачният стълб била 76 см.
Барометър на Торичели
От тогава е прието че нормалното атмосферно налягане е равно на налягането уравновесяващо теглото на живачен стълб с височина 76 сантиметра и напречно сечение 1 квадратен сантиметър при температура 0° С, на височина на морското равнище и географска ширина 45°. За единица била приета Атмосферата, като 1 атм. = 760 мм ж. ст. По- късно е въведена друга единица - Бар, като за удобство се работи в милибара; 1000 мбар = 1 бар. 1 мбар е равен на сила от 100 Нютона върху 1 кв. метър. През последните години е въведена международната единица за атмосферно налягане Паскал, където 1 Па = 1 Нютон / кв. метър от което следва че:
1 мбар = 100 Н / кв. м. = 100 Па = 1 хПа 760 мм ж. ст. = 1 атм. = 1013,25 хПа (мбара).
 
В метеорологията атмосферното налягане се измерва с живачни и метални барометри (анероиди), като се спазват специални изисквания за температурата и стандартното земно ускорение. 
 

 

 

 

 

 
Изменението на налягането във височина се измерва с Барометрична стъпка или това е височината на която атмосферното налягане се изменя с 1 хПа.
Тъй като плътността на топлият и студеният въздух е различна, на една и съща надморска височина налягането в студения въздух е по-ниско, отколкото в топлия. В резултат на създадената разлика се поражда движение от топлата към студената област. Това води до натрупване на повече въздух над студените области, като налягането при земята там се увеличава, от което следва че над по-студените райони има по-високо налягане, а над по-топлите - по-ниско.
Зависейки от плътността на въздуха, барометричната стъпка зависи и от атмосферното налягане - с намаляването му, тя расте. При увеличаване на височината с аритметична прогресия, атмосферното налягане намалява с геометрична прогресия.
Закономерностите на вертикалните изменения на атмосферното налягане позволява да се конструира прибор за измерване на височината - Високомер (вариометър). Разликата му от анероида е че скалата му е разграфена във височина. В дадената по-долу таблица е отчетено изменението на налягането спрямо надморската височина, при нормално (средно) понижение на температурата във височина :
 

 

Най-нови

Най-четени